15. huhti, 2020

Leikkokukkien saatavuus

Leikkokukkien saatavuus

Kukkakaupassa kuulee usein kysyttävän, että saako kaikkia leikkokukkia ympäri vuoden. Vastaus on, että suurinta osaa saa, mutta valitettavasti ei kaikkia. Osa leikkokukista on hyvinkin sesonkiluonteisia, mainittakoon esimerkkinä tuttu ja ihana kesäinen pioni. Kukkakauppias saa tukusta pionia tovin pidempään kuin mitä se kukkii omalla pihalla.

Kevättalven ja alkukevään kestosuosikkeja ovat kruunuvuokot, jaloleinikit, tulppaanit ja näin ennen pääsiäistä alkaa tulla narsissia ja helmililjaa. Näiden saatavuuteen vaikuttaa kysyntä eli sesongit sekä viljelymaan kasvuolosuhteet.

Onneksi kuitenkin paljon ihanuuksia löytyy aina. Perinteiset ruusut, neilikat, gerberat ja monet muut eivät häviä myyntivalikoimasta missään vaiheessa vuotta. Hinta toki saattaa vaihdella vuodenajan ja sesonkien mukaan, mutta erot eivät kuitenkaan ole äärimmäisyyksiin meneviä. Aina kannattaa kysyä kukkakauppiaalta oman suosikin perään. Voihan olla, että kukkaa on yleisesti ottaen saatavilla, mutta oman kauppiaan kukkakaapissa sitä jostain syystä ei nyt vain satu olemaan juuri sillä hetkellä myynnissä. 

Ja mikä parasta; nykyajan tietotekniikka on suonut meille kaikille mahdollisuuden tutkiskella kukkien ihmeellistä maailmaa älypuhelinsovelluksella (esim. FlowerBook). Sitä selaillessa ei aika käy pitkäksi, voin kertoa. Sieltä löytyy kaikki maailman kukat kaikissa sateenkaaren väreissä ja siltä väliltä. Ja mikä hienointa; siellä kerrotaan kunkin kukan saatavuus. Sieltä minäkin tarkistan, milloin sitä jaloleinikkiä oikein saa. 

Mielenkiintoista on myös se, mistä ne leikkokukat oikein tulevat. Leikkokukan matka meidän maljakkoomme on monissa tapauksissa hyvinkin pitkä. Otetaan esimerkkinä ruusut; niitä viljellään pääasiallisesti Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, josta ne kuljetetaan rahtina Euroopaan, lähinnä Hollannin isoihin tukkuihin. Sieltä kukat kuljetetaan laivalla tai maarahtina kohdemaahan kukkatukkuihin, josta jakeluautot kuljettavat kukat edelleen meidän lähikukkakauppaan ja sen jälkeen ne ovat ostettavissamme. Mielenkiintoista, eikö totta?