10. tammi, 2017

Ihanat tulppaanit!

Lupaus keväästä!

Tulppaanit ovat jälleen tulleet ja ovat ilonamme vielä pitkälle kevääseen. 

Tulppaaneista on tullut viime päivinä mielenkiintoisia ohjelmia televisiosta. Etenkin mieleen on jäänyt dramatisoitu dokumentti tulppaanien historiasta ja kaupankäynnistä 1600-luvun Hollannissa. Siellä tulppaanit olivat jo silloin suuren luokan kaupankäynnin kohde. 

Tulppaanit ovat siis todella vanha "keksintö", joita kehitetään ja jalostetaan edelleen. Nyt löytyy valtava määrä erilaisia tulppaaneja; kerrottuja, papukaijoja, ranskalaisia ja vaikka mitä. Värejä löytyy entistä enemmän perinteisistä eksoottisiin. 

Tulppaanien hoito kotona ei vaadi suuria. Tulppaanit kannattaa laittaa veteen paketista poistamisen jälkeen hetkeksi suht tiukkaan käärityn suojapaperin kanssa. Paperin voi ottaa pois sitten, kun tulppaanit ovat imeneet itseensä vettä ja näin pysyvät ryhdikkäänä. 

Tulppaanit pitävät kylmästä vedestä sekä jopa lumesta jäästä, joita voi heittää maljakkoon ohimennen. Vesi kannattaa vaihtaa parin päivän välein ja samalla voi myös leikata kukkiin uudet imupinnat. Tulppaanien imupinnat voi poiketen muista leikkokukista leikata saksilla. 

Sokeripalan lisääminen veteen auttaa kukkaa säilyttämään värinsä kirkkaana pidempään. Jos vain mahdollista, tulppaanit voi säilyttää vaikkapa yön ajan viileässä, jolloin ne kestävät pidempään. 

Tulppaanit ovat myös siitä erinomaisia, että niitä kasvatetaan myös Suomessa. Toki osa myynnissä olevista tulppaaneista tulee ulkomailta, kuten lähes kaikki muut leikkokukat. Jos vain mahdollista, suositaan kuitenkin kotimaista!