13. marras, 2016

Kukat hautajaisiin - surulaite vs. yksi kukka

Miltä näyttää hautakumpu, kun se on peitetty surulaitteilla ja -kimpuilla. Entä miltä näyttää kumpu, jossa ei ole lainkaan kukkia, tai ehkä yksittäisiä ruusuja? Nämä asiat jakavat mielipiteitä ja aiheuttavat hämmennystä saattoväessä. Ymmärtettävää. 

Suuntaus hautajaiskukkien osalta on menossa vääjäämättä kohti "yhden kukan taktiikkaa" monista eri syistä. Halutaan ehkä säästää rahaa. Halutaan ehkä säästää luontoa, kun ei viedä jätettä (nii-in muovia ja rautalankaa) sisältäviä surulaitteita. Ehkä ei haluta viedä surulaitetta siksi, että vainaja polttohaudataan ja kukat joutuvat roskiin. 

Mutta. Nyt palautan mieliin kysymykseni siitä, miltä näyttää hautakumpu kukitettuna ja ilman kukkia. Halutaanko saattaa vainaja arvokkaalla ja kauniilla tavalla viimeiselle matkalle? Osoitetaanko perinteikkäästi kukkasin kunnioitusta joukosta poistuneelle? 

Toki kukat maksavat, sitä ei voi kieltää. Luontoa voidaan kuitenkin säästää korvaamalla surulaite surukimpulla, johon ei siis tule surulaitteessa käytettyä muovista valmistettua kahvaa eikä välttämättä rautalankaa lainkaan. Jos ajatellaan polttohautausta, niin kukkia ei tokikaan tarvitse heittää siunaustilaisuuden jälkeen roskiin, vaan ne voidaan siirtää siunaustilaisuudesta hautapaikalle. Näin olen nähnyt ja kuullut tehtävän. 

Totta sekin, että tämä nykyinen trendi kaventaa kukkakauppiaan tilipussia. Mutta, tärkeämpänä tätä seikkaa peräänkuulutan tilaisuuden vaatimaa arvokkuutta ja erityisesti vainajan huomioimista ja kunnioittamista. ❤️