31. loka, 2016

Saako kaikkia leikkokukkia aina - kesät talvet?

Pakko vastata: ei valitettavasti saa. Osa leikkokukista on hyvinkin sesonkiluonteisia, mainittakoon esimerkkinä tuttu ja ihana pioni. Kukkakauppias saa tukusta pionia ehkä tovin pidempään kuin mitä se kukkii omalla pihalla. Kyllä, siitäkin huolimatta, että kukkakauppiaan pionit tulevat poikkeuksetta jostain muualta kuin oman pihan puskista. 

Muita sesonkiluontoisia, erityisesti talven ja alkukevään kestosuosikkeja, ovat kruunuvuokot, jaloleinikit, tulppaanit jne. Listaa voisi toki jatkaa loputtomiin. 

Onneksi kuitenkin paljon ihanuuksia löytyy aina! Perinteiset ruusut, neilikat, gerberat ja monet muut eivät häviä myyntivalikoimasta missään vaiheessa vuotta. Hinta toki saattaa vaihdella vuodenajan mukaan, mutta erot eivät kuitenkaan ole äärimmäisyyksiin meneviä. 

Aina kannattaa kysyä kukkakauppiaalta oman suosikin perään. Voihan olla, että kukkaa on yleisesti ottaen saatavilla, mutta oman kauppiaan kaapissa sitä jostain syystä ei nyt vain satu olemaan juuri sillä hetkellä. 

Ja mikä parasta - ainakin minun mielestäni - nykyajan tietotekniikka on suonut meille kaikille mahdollisuuden tutkiskella kukkien ihmeellistä maailmaa älypuhelinsovelluksella (FlowerBook). Sitä selaillessa ei aika käy pitkäksi, voin kertoa. Sieltä löytyy kaikki maailman kukat kaikissa sateenkaaren väreissä ja siltä väliltä. Ja mikä hienointa; siellä kerrotaan kunkin kukan saatavuus. Sieltä minäkin tarkistan, milloin sitä jaloleinikkiä oikein saa.