26. loka, 2016

Muistakaa lähestänne kukkasin nimipäivänä!

Koin tänään ihanan yllätyksen ja samalla herätyksen, kun ystäväni muisti nimipäiväni.. jonka olin itse autaasti unohtanut. Kiitos muistamisesta ja muistuttamisesta, että läheisiä kannattaa muistaa! 

Mietiskeltyäni tovin nimipäivän merkitystä tämän päivän hektisessä maailmassa tajusin, että ennen oli todellakin toisin; mielestäni huomattavasti paremmin kuin nyt. Muistin elävästi kuinka lapsuudessani äitini nimipäiville kokoontui aina läheiset ihmiset; omaa perhettä, sukulaisia ja ystäviä. Joskus vieraita oli useita, joskus vain yksi tai kaksi. Ja aina äitini sai kukkia. Erityisesti mieleeni ovat jääneet tummanpunaiset neilikat ja niiden lisukkeena hienohelmaa. Juhlapäivän kahvipöydässä oli äidin tekemä kakku, pullaa ja ne ihanat kukat, joista oli iloa juhlahumun jälkeenkin. Ja oli äidillä selkeästi hyvä mieli, kun häntä oli muistettu arjen keskellä tavalla, jota hän suuresti arvosti.

Aina, kun menimme jonkun toisen nimi- tai syntymäpäiville, poikkeimme läheisen kukkakaupan kautta ja mukaan lähti kukkia sankarille. Aina. Oli jännittävää poiketa tässä kukkakaupassa ja katsella, kun kukkakaupan setä (kyllä, mieshenkilöstä kyse) sitoi kukkakimpun, kerta kerran jälkeen kauniin. Kukat kuuluivat kiinteästi vierailuihin ja muistamisiin kaikissa eri tilanteissa. 

Vaan miten on nyt? Kuinka moni vie läheisilleen nimipäiväkukkia tai ylipäätään huomioi nimipäivän? Tunnen itsekin tässä kohden piston sydämmessäni... en ole vienyt vuosiin kenellekkään nimipäiväkukkia.. en edes tiedä milloin läheisteni nimipäivät on, enkä kai voikkaan tietää, kun en muistanut omaanikaan. Selityksiä kyllä löytyy, mutta ei oikeasti yhtään hyvää syytä olla muistamatta. 

Nyt tämä kukkakauppias ryhdistäytyy ja alkaa seurata nimipäiviä. Muistutan itseäni ja saatanpa alkaa muistuttamaan silloin tällöin myös teitä! Viekää vaikka yksi kukka tai useampi, mutta muistakaa. Vähällä vaivalla suuri ilo saajalle, kun hänet huomioidaan. Koikeilkaa ja huomaatte, että tälläkin helpolla tavalla saadaan hyvä kiertämään. 

Pst: ensi viikon nimipäiväsankareita Arttu, Arto, Artturi, Pyry, Lyly, Topi, Topias, Terho, Hertta, Reima